Detta är ett område som länge har fascinerat mig, egentligen så länge som jag har hållt på med lagidrott. Hur kan egentligen 11 medelmåttiga fotbollsspelare slå ett lag med toppspelare på varje position? Svaret är kollektiv intelligens eller komplex intelligens som jag hellre kallar det. Det ena laget har ett samspel som inte går att förklara med vår rationella hjärna, för den förstår inte komplexitet. I det laget så vet spalarna var kompisen står, utan att titta upp. De befinner sig i ett gemensamt energifält utan fasta och statiska positioner mot ett gemensamt syfte. De arbetar organiskt och dynamiskt.

På samma tema så läste jag en klocktren rockbands-metafor för detta i tidningen chef häromdagen:

”När trummisen, gitarristen, basisten och låtskrivaren samlas så uppstår kemi och ut kommer fantastisk musik”

Kanske är jag naiv men jag är helt säker att även organisationer kan spela fantastisk rockmusik eller spela samba-fotboll. Det är detta vi vill skapa i programmet Evolve and Sustain.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *